Elämäsi ja silmäsi 2 minuutin lukuhetki

Aja turvallisesti hämärällä

Jaa

Kelloja siirretään taaksepäin lokakuun lopussa, jolloin aamuista ja illoista tulee pimeitä. Siirron hyvä puoli on, että saat nukkua tunnin pidempään vaihtoyönä, mutta todennäköisesti joudut ajamaan paljon enemmän pimeässä.

Hämäräajossa vaarojen tunnistaminen on paljon haastavampaa, koska vaaroja on vaikeampi huomata pimeässä. On elintärkeää, että näet selkeästi ja terävästi istuessasi kuskin paikalla – sekä oman että muiden turvallisuuden vuoksi.

Hämäräajon haasteet

Muuttuvissa valo-olosuhteissa ajaessa syvyysnäkösi ja reuna-alueen näkösi heikkenevät ja tarkan näön alue kapenee. Näkökyky on usein vaikeuksissa hämärässä etenkin, jos käytät silmälaseja. Varhain aamulla tai illalla huonoja valo-olosuhteita ei kuitenkaan voi välttää. Silloin jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja muiden autojen huomaaminen vaikeutuu. Ajovalot ja katuvalot voivat häikäistä ja heijastua silmälasilinsseistä. Ajoturvallisuuden voi varmistaa käyttämällä erityisesti ajamista varten tarkoitettuja linssejä.

Silmälasit yöajoon

Silmälaseja käytetään useista eri syistä, kuten likinäköisyyden tai ikänäön vuoksi. Oikeat silmälasit voivat helpottaa hämärällä tai yöllä ajamista valtavasti. Jos käytät monitehoja, voit parantaa ajonaikaista näkemistäsi enemmän.
Varilux Road Pilot -linssit ovat helposti käytettävät moniteholinssit, jotka parantavat näkökenttääsi ajaessasi. Varmista, ettei mikään jää sinulta huomaamatta, ja käytä Varilux Road Pilot -linssejä ajaessasi hämärällä taataksesi turvallisen ajokokemuksen.
Ajamiseen tarkoitetuilla moniteholinsseillä varmistat, että näet yhtä selkeästi sekä autotien että kojelautasi.
Jos olet huolestunut heijastuksista tai kirkkaista valoista ajon aikana, harkitse linssien toimivuutta parantavaa pinnoitetta. Crizal Drive tarjoaa tahra- ja naarmusuojan lisäksi jopa 90 % vähemmän heijastuksia*.

Muita vinkkejä turvalliseen hämäräajoon

Voit auttaa muita kuljettajia kytkemällä ajovalosi päälle ennen auringonlaskua ja pitämällä ne päällä noin tunnin auringonnousun jälkeen. Jos olet huolestunut hämärällä ajamisesta, varaa matkaasi varten enemmän aikaa ja ota rauhallisesti.Tarkista näkösi säännöllisesti ja varmista, että näkösi vastaa lain vaatimia määräyksiä autolla ajaessa. Kysy lisää näöntarkastuksista ja lasien tarpeesta optikoltasi.

*vs. tavallinen kovapintainen linssi, jossa ei ole heijastamatont pinnoitetta