Elämäsi ja silmäsi 5 minuutin lukuhetki

Mistä tiedät, että tarvitset monitehot

Jaa

Jos olet yli 40-vuotias, saatat havaita, että lähelle katsoessa asiat näyttävät sumeilta tai että sinulla on vaikeuksia nähdä hämärässä. Tällöin saatat tarvita moniteholinssejä. Lue lisää ja opi huomaamaan, milloin tarvitset moniteholinssejä.

Näkö on yksi tärkeimmistä aisteistamme. Kyselyjen mukaan 78 % väestöstä pelkää näkönsä menettämistä kaikkein eniten. Näön heikkenemistä ei kuitenkaan voi estää. Moniteholinssejä tarvitaan yleensä 40:n ikävuoden jälkeen. Tämä johtuu näön tarkennuskyvyn normaalista heikkenemisestä.
Silmämme kristallinen linssi menettää elastisuuttansa ja jähmettyy vanhetessamme, jolloin lähinäkömme heikkenee. Linssin joustokyvyn ansiosta silmä voi tarkentaa kohteisiin eri etäisyyksillä. Koska silmän lihakset alkavat myös heiketä, näkösi voi sumentua lähelle katsoessa.
Tätä ikänäköä kutsutaan presbyopiaksi, ja se on taittovirhe. Sen huomaa yleensä noin 40-vuotiaana. Ikänäkö korjataan usein moniteholinsseillä, joiden avulla voi jälleen nähdä kirkkaasti kaikille etäisyyksille.

Merkkejä alkavasta ikänäöstä, eli presbyopiasta

Saatat huomata, ettei kätesi ole tarpeeksi pitkä. Sinun täytyy esimerkiksi viedä asioita kauemmas, jotta näkisit ne hyvin. Ihmiset yleensä huomaavat ensimmäisenä, etteivät he etenkään hämärässä erota pientä tekstiä, kuten sanomalehden tekstejä tai tekstiviestejä. Likinäköiset huomaavat, että heidän lähinäkönsä sumenee myös kaukonäön korjaavat lasit tai piilolinssit päässä.
Presbyopia on täysin normaalia eikä sitä voi välttää. Silmä menettää luontaisesti kyvyn tarkentaa lähelle iän myötä. Vaikka tämä saattaa tehdä olosi vanhaksi, et suinkaan ole yksin! Se vaikuttaa ennen pitkää jokaiseen meistä!
Vuonna 2005 arvioitiin, että presbyopiasta kärsi maailmalla jopa 1,04 miljardia ihmistä, joista 517 miljoonalla ei ole oikeita laseja sen korjaamiseen – tai laseja ollenkaan!
Yhdistyneen kuningaskunnan väestö vanhenee. Jos kehitys jatkuu entisellään, yli neljännes sen asukkaista on yli 65-vuotiaita 50 vuoden päästä. Vanhojen ikäluokkien koko kasvaa, joten yhä useampi meistä kokee presbyopian tulevien vuosikymmenten aikana.

Huomaa muutokset näkökyvyssäsi

Aikuisten kannattaa tarkistaa näkönsä 2 vuoden välein, ellei heille ole toisin neuvottu. Jos kuitenkin huomaat muutoksia ja ongelmia näössäsi, on tärkeää mennä optikon suorittamaan näöntutkimukseen.
Presbyopia havaitaan yleensä rutiinitarkastuksen yhteydessä, jossa optikko testaa näkösi tarkkuutta ja kykyäsi kohdistaa eri etäisyyksille. Presbyopia kehittyy ajan kanssa, joten säännöllisillä tarkastuksilla varmistat, että käytät oikean vahvuisia linssejä.Kaikkia presbyopian oireita ei välttämättä heti osaa yhdistä näköön. Näitä ovat esimerkiksi päänsärky ja silmien väsyminen. Jos kärsit niistä tavallista useammin, selvitä, miten optikkosi voisi auttaa sinua.

Ikänäön korjaaminen

Suosituin tapa hoitaa ikänäköä on moniteholinssit, joita kutsutaan myös progressiivisiksi linsseiksi. Moniteholinsseissä on kaksi eri vahvuutta: toinen lukemiseen ja toinen kauas katsomiseen.
Ennen vanhaan ihmiset hankkivat tarkan työn tekemiseen erilliset lukulasit, jotka täytyi ottaa pois kauas katsellessa. Sen jälkeen alettiin käyttää kaksiteholaseja, joiden yläosasta näki kauas ja alaosasta lähelle. Eri vahvuuksia kuitenkin erotti näkyvä sauma, jota pidettiin vanhuuden merkkinä. Kaksiteholasit eivät myöskään korjaa välietäisyyden näkökykyä.
Moniteholinssien suosio on kasvanut, koska muutos etäisyyksien välillä on asteittainen. Eri etäisyyksille voi nähdä vain kääntämällä hieman päätään niin, että katse osuu juuri linssin oikeaan osaan.
Monitehoja on paranneltu sen jälkeen, kun ne keksittiin vuonna 1959. Moniteholinssien keksijän uusin malli on Varilux X Series, jonka uuden ja modernimman mallisen linssin läpi voi katsoa minkä tahansa osan läpi ja kokea silti terävämpi ja selkeämpi näkö – päätä liikuttamatta. Kuluttajatutkimuksemme on osoittanut, että elämämme on entistä menevämpää ja käsittelemme yhä useammin kätemme ulottuvilla olevia asioita. Tarvitsemme keskinäköetäisyyttä käyttäessämme älypuhelimia, tietokoneita ja tavatessamme ihmisiä kasvotusten. Varilux X Series vastaa nykyajan käyttäjän tarpeisiin, jolloin he voivat jatkaa elämäänsä ilman, että monitehot hidastaisivat sitä.

Moniteholinssien käyttäminen

Jos olet yli 40-vuotias, saatat havaita, että lähelle katsoessa asiat näyttävät sumeilta tai että sinulla on vaikeuksia nähdä hämärässä. Tällöin saatat tarvita moniteholinssejä. Käy optikolla tarkastuttamassa näkösi ja silmiesi terveys, jonka jälkeen hän voi suositella sinulle sopivia linssejä.