Elämäsi ja silmäsi 4 minuutin lukuhetki

MITÄ TEHDÄ, JOS NÄKÖ HEIKKENEE

Jaa

Jos huomaat, että näkösi on heikentymässä, on tärkeää käydä tarkistuttamassa silmät optikon näöntarkastuksessa. Optikko osaa havaita mahdolliset syyt, jotka vaikuttavat näkökyvyn heikkenemiseen. Optikko ohjaa sinut tarvittaessa myös silmälääkäriin.

Näkökyvyn muutokset voivat johtua useista eri tekijöistä. Välillä on keskusteltu jopa siitä, voiko silmälasien käyttäminen heikentää näköä entisestään. Jos olet likinäköinen, likinäköisyys etenee riippumatta siitä, käytätkö silmälaseja vai et.

NÄÖN HEIKKENEMISEEN VAIKUTTAVIA TEKIJÖITÄ

Tarkastellaanpa siis joitakin syitä, jotka voivat vaikuttaa näkökyvyn heikkenemiseen. Ne voivat olla mm. ikä, perintötekijät, elämäntapa, silmäsairaudet ja haitallinen valo.

IKÄ

Iän myötä ja erityisesti ikävuosien 40–50 välillä lähinäkö voi heiketä, jolloin esimerkiksi lukemisesta tulee hankalampaa. Lähinäön heikkeneminen johtuu siitä, että silmän lasiainen muuttuu joustamattomammaksi, jolloin on hankalampi tarkentaa lähellä oleviin esineisiin. Tämä tunnetaan ikänäkönä tai aikuisnäkönä ja se vaikuttaa meihin kaikkiin jossain vaiheessa elämää.

Aikuisnäköisyys voi yllättää sellaiset ihmiset, joilla ei ole koskaan aiemmin ollut näkövaikeuksia. Se on kuitenkin helppo korjata käyttämällä oikeanlaisia silmälaseja.

Sinulle voi myös puhjeta silmäsairaus nimeltä kaihi. Kaihi heikentää näkökykyä tekemällä silmässä olevan mykiön vähitellen sameaksi ja läpikuultamattomaksi. Se on hyvin yleinen silmäsairaus, ja kaihileikkaus onkin yksi tavallisimmista leikkauksista Pohjoismaissa. Toinen yleensä samassa iässä puhkeava sairaus on silmänpohjan ikärappeuma. Se on yksi yleisimmistä näkökykyyn vaikuttavista sairauksista, ja vaikka sen puhkeamisen syytä ei tunneta, se liittyy läheisesti ikääntymiseen.

PERINTÖTEKIJÄT

Myös monet perinnölliset tekijät vaikuttavat näkökyvyn heikkenemiseen. Useat silmäsairaudet ovat perinnöllisiä, silmänpainetauti ja likinäkö mukaan lukien. Tutkimukset ovat osoittaneet, että likinäköisen vanhemman lapsella on kohonnut riski olla myös likinäköinen.

Onkin siis tärkeää tietää oman sukunsa silmäsairauksista ja tarkkailla merkkejä siitä, olisiko sellainen kehittymässä myös itselle. Tällaisissa tapauksissa on suositeltavaa käydä optikon ja silmälääkärin näöntarkastuksessa säännöllisesti. Tarvittaessa optikko ohjaa asiakkaan aina silmälääkäriin.

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että tietyillä etnisillä ryhmillä on suurempi silmäsairauksien riski. Esimerkiksi afrikkalaisilla ja afrokaribialaisilla on kohonnut riski sairastua kroonisen avokulmaglaukoomaan.

ELINTAVAT

Elämäntapavalinnoilla voi olla valtava vaikutus yleiseen terveydentilaan, näkökyky mukaan lukien. Ruokavalio, tupakointi ja liiallinen alkoholinkäyttö voivat pitkän ajan kuluessa vaikuttaa silmiesi terveyteen.

Liiallisen alkoholinkäytön pitkäaikaiset vaikutukset voivat lisätä silmäsairauksien, kuten silmänpohjan ikärappeuman ja kaihin, riskiä. Tasapainoinen ruokavalio sekä C- ja E-vitamiini yhdessä luteiini- ja omega-3-lisän kanssa vaikuttavat silmien terveyteen.

Terveellisten elintapojen noudattaminen on tärkeää silmien terveyden ja yleisen hyvinvoinnin kannalta.

SILMÄSAIRAUDET

Näkökyky voi heiketä myös korjaamattoman taittovirheen takia. Jos et enää näe hyvin kauas tai lähelle, sinun on hyvä käydä tarkistuttamassa näkösi optikon näöntarkastuksessa. Optikko pystyy havaitsemaan useita eri näköongelmia ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin silmälääkärin vastaanotolle.

Silmälasien käyttäminen ei heikennä näkökykyä entisestään. Taittovirheet pahenevat riippumatta siitä, käytätkö silmälaseja vai et, koska ongelma on silmissäsi. Jos käytät vahvuudeltaan vääränlaisia silmälaseja, silmät voivat rasittua, mutta näkökykyyn vääränlaiset lasit eivät varsinaisesti vaikuta. Kun käytät silmälaseja, joiden vahvuus on ajan tasalla, näkömukavuus on hyvä ja näöntarkkuus paras mahdollinen.

On tärkeää pitää silmälasimääräys ajan tasalla ja käydä optikon näöntarkastuksessa, jos epäilee, että näkökyky on muuttunut.

VÄLIAIKAISET TEKIJÄT

Raskaus muuttaa kehoa monella tavalla ja se voi vaikuttaa myös näköön. Raskaushormonit voivat vaikuttaa silmiin ja näkökykyyn. Muutokset ovat yleensä väliaikaisia, mutta kannattaa kuitenkin käydä optikon näöntarkastuksessa, jos muutoksia ilmenee.

Myös stressi voi vaikuttaa negatiivisesti näköön – silmät voivat olla rasittuneet, valoherkät ja vetistävät. Voit vähentää vaikutuksia alentamalla stressitasoa, mutta se on usein helpommin sanottu kuin tehty. Onkin tärkeää huomata, milloin on stressaantunut ja mitä voisi tehdä oman olon parantamiseksi.

HAITALLINEN VALO

UV-valo on suurina annoksina haitallista näkökyvylle. Liiallinen altistuminen UV-säteilylle on yksi suurimpia silmäsairauksien, kuten kaihin ja fotokeratiitin (eli lumisokeuden), aiheuttajia. Siksi onkin tärkeää suojata silmät aurinkoisella säällä.

Aurinkoisena päivänä on aina hyvä käyttää aurinkolaseja tai pysytellä poissa suorasta auringonvalosta silloin, kun se on voimakkaimmillaan. Voit suojata silmiäsi myös kirkkailla linsseillä, joissa on UV-suoja. Ne ovat helppoja tapoja suojautua, ja niillä on suuri positiivinen vaikutus silmiesi terveyteen.