Elämäsi ja silmäsi 4 minuutin lukuhetki

Niska- ja hartiakivut

Jaa

Jännittynyt niska ja hartiat voivat aiheuttaa silmäkipuja, kun kireät lihakset painavat näköhermoja niskassasi.

Monelle ei tule mieleen, että jännittynyt niska tai hartia voisivat aiheuttaa myös kipua tai väsymystä silmissä. Anatomisesta näkökulmasta katsottuna aivot viestivät aistiesi kanssa selkäytimen läpi kulkevien hermojen avulla. Silmäsi verkkokalvon lähettämät sähköiset signaalit kulkevat näköhermon kautta aivoihin. Yläselän, niskan ja hartioiden kireät lihakset voivat aiheuttaa päänsärkyä tai näköongelmia, sillä ne haittaavat veren kulkua silmiin.

Voit havaita esimerkiksi:

  • Sykkivää kipua ohimoilla
  • Sumentuva näkö tai kohdistusvaikeuksia
  • Migreenejä
  • Huonoa oloa ja oksentelua

Syyt

Niska- ja hartiakivut voivat johtua esimerkiksi näistä syistä.

Digitaaliset laitteet – laitteiden käyttö on yleistynyt. Näytön kirkkauden takia silmien on tehtävä enemmän töitä. Silmien räpyttelytiheys voi jopa puolittua, ja usein tämä johtaa siristelyyn.

Ryhti - ryhdistä kannattaa pitää huolta, ja päivittäinen päätetyöskentely tai rasittavat harrastukset voivat vaikuttaa siihen. Ryhdin muuttuminen voi vaikuttaa selkälihastesi rasittumiseen, mikä voi aiheuttaa kireyttä, päänsärkyä ja muita särkyjä ja kipuja.

Korjaamaton näkö – diagnosoimattomat silmävaivat, kuten hypermetropia ja presbyopia, saavat sinut siristämään ja rasittamaan silmiä yrittäessäsi tarkentaa katsettasi. Ryhtisi saattaa muuttua, jos yrität liikkua lähemmäs tai kauemmas kohteesta.

Jos kärsit usein niska- ja hartiakivuista, suosittelemme käyntiä lääkärillä.

Miten niska- ja hartiakipuja voi lievittää? 

Tässä muutama ehdotus: 

  • Pidä säännöllisesti taukoa näytön katselusta. Työpisteeltä nouseminen tai pois katsominen vähentää silmiesi rasitusta ja auttaa verryttelemään lihaksiasi.
  • Varmista, että tietokoneesi näyttö on käsivarren pituuden päässä sinusta. 
  • Ryhtisi lysähtämisen huomaaminen ja korjaaminen auttaa myös. 
Tiesitkö?

Meillä on omat linssit näytön katselua varten. Kysy optikoltasi sitä varten tarkoitettuja moniteho- tai yksiteholinssejä, jos käytät lasejasi säännöllisesti digitaalisten laitteiden kanssa. He suosittelevat sinulle linssejä, jotka vähentävät tietokonenäköoireyhtymää.