Tietoa presbyopiasta
Linssin joustavuus antaa sen kohdistua eri etäisyyksille, mutta presbyopia tekee kohdistamisesta vaikeampaa.
Myopian, hypermetropian ja astigmatismin ohella presbyopia kuuluu niin sanottujen taittovirheiden joukkoon, joissa valo ei kohdistu verkkokalvolle oikein silmän muodon takia.
Merkit ja oireet
Presbyopian oireisiin sisältyy:
- Sumea näkö, etenkin lähelle katsottaessa
- Heikentynyt näkökyky hämärässä ja väsyneenä
- Esineiden vieminen kauemmas, jotta ne näkisi kunnolla
- Päänsäryt
- Silmien väsyminen
Mistä presbyopia johtuu?
Presbyopia on normaali merkki ikääntymisestä - vanhetessasi linssisi kovettuvat ja niitä ympäröivät lihakset heikentyvät. Linssin on siis vaikeampi kohdistaa eri etäisyyksille: linssi kohdistaa valon verkkokalvon taakse, joten lähelle on vaikeampi nähdä.
Näin silmäsi toimii: Perusteet
Silmä koostuu kolmesta yhteistyötä tekevästä osasta:
Sarveiskalvo ja linssi – nämä ovat aivan silmän etuosassa, ja ne kohdistavat silmään tulevaa valoa aivan kuin kameran linssi.
Verkkokalvo – kudoskerros silmän takaosassa, joka havaitsee valoa ja väriä ja muuttaa ne sähköisiksi signaaleiksi.
Näköhermo – hermo, joka kuljettaa impulssin aivojen tulkittaviksi.
Linssi
Linssi taittaa valoa tasaisesti verkkokalvolle, jolloin näet selkeästi. Linssi voi muuttaa muotoaan kohdistaakseen eri etäisyyksille: jos katsot kauas, linssi litistyy ja jos katsot lähelle, se pyöristyy.
Linssiä ympäröi lihas, joka auttaa muodon muuttumisessa supistuen tai rentoutuen riippuen katseluetäisyydestäsi.
Presbyopia tarkoittaa sitä, että tämä joustavuus katoaa ja lihakset heikkenevät. Tällöin linssin kohdistusvoima vähenee ja näkö voi heikentyä lähelle katsottaessa.
Miten presbyopia havaitaan?
Presbyopia voidaan havaita silmien rutiinitarkastuksen aikana. Tarkastukseen voi sisältyä näöntarkkuuden, eri etäisyyksille kohdistamisen sekä silmälihastesi ja verkkokalvosi tilan testaaminen.
Näöntutkimukset
Aikuisen kannattaa tutkituttaa näkönsä kahden vuoden välein, ellei heitä ole neuvottu toisin. Optikon suorittama tutkimus kestää tavallisesti 20–30 minuuttia, ja sen aikana näkösi lisäksi tarkastetaan silmiesi terveys.
Optometristi tarkistaa sairaushistoriasi ja kysyy mahdollisista oireista, ongelmista ja niiden kestosta. He saattavat kysyä sinulta myös yleisiä kysymyksiä elintavoistasi, terveydentilastasi ja mahdollisesta lääkityksestä.
Ensimmäisellä tutkimuksella tarkistetaan silmiesi terveys. Optometristi valaisee pupillisi läpi oftalmoskooppi-nimisellä lampulla nähdäkseen silmän sisälle ja sen, miten pupillisi reagoivat valoon. Hän testaa myös molempien silmien koordinaatio- ja liikekyvyn varmistaakseen, että ne toimivat yhdessä.
Sinulta voidaan testata myös muita vaivoja riippuen historiastasi ja iästäsi, kuten silmänpainetautia (silmän paineen muuttuminen voi vahingoittaa näköhermoa) tai diabeettista retinopatiaa (korkea verenpaine ja verensokeri aiheuttaa näköä häiritsevien uusien verisuonien kasvamista).
Silmien terveystarkastuksen jälkeen suoritetaan näöntarkastus. Sen aikana sinun kaukonäkösi, lähinäkösi, keskinäkösi ja näöntarkkuutesi testataan. Todennäköisesti joudut lukemaan Snellensin taulukkoa (jossa jokainen kirjainrivi on ylempää pienempi). Jos käytät silmälaseja tai piilolinssejä, näkösi voidaan tarkistaa niiden kanssa ja ilman.
Mahdollisen vaivan vakavuus ja korjaavien linssien tarve voidaan selvittää lisätesteillä.
Presbyopian hoitaminen
Presbyopia vaivaa linssiä eikä sarveiskalvoa, joten laserleikkaus ei ole tehokas tapa hoitaa sitä. Tavallisesti ikänäköä hoidetaan oikean vahvuisilla silmälaseilla tai piilolinsseillä. Jos potilaalla on vaikeuksia käyttää korjaavia linssejä, heille voidaan tarjota keinotekoisen linssin laittamista leikkauksella.
Korjaavat linssit
Reseptisilmälasit kohdistavat valon suoraan verkkokalvolle, jolloin näkö selkeytyy. Linssit ovat yleensä kuperat, ohuemmat reunoilta, ja niiden kaarevuus, paksuus ja paino riippuvat näköongelmasi voimakkuudesta.
Presbyopia liittyy vanhenemiseen, joten se pahenee iän myötä. Silmälasilinssiesi vahvuudet voivat siis nousta. Siksi on tärkeää tarkastaa näkö säännöllisesti. Joskus ikänäkö aiheuttaa sekä liki- että kaukonäköisyyttä, jolloin voit tarvita kahdet silmälasit. Voit myös ostaa yhdet silmälasit, joissa on joko kaksiteho- tai moniteholinssit, jotka auttavat sinua näkemään sekä kauas että lähelle.
Piilolinssit toimivat silmälasien tavoin, mutta ne ovat kevyempiä ja lähes näkymättömiä. Niitä on useita erilaisia: osaa käytetään vain yhden päivän ajan, kun taas toiset voidaan pestä ja uusiokäyttää – optometristisi voi suositella sinulle eri vaihtoehtoja. Huomaamattomuutensa ansiosta linssit voivat olla houkutteleva vaihtoehto, mutta ne kasvattavat myös silmätulehdusriskiä. Piilolinssien kanssa on siis tärkeää huolehtia hygieniasta.
Huomaamattomuutensa ansiosta linssit voivat olla houkutteleva vaihtoehto, mutta ne kasvattavat myös silmätulehduksen riskiä. Piilolinssien kanssa on siis tärkeää huolehtia hygieniasta.
Linssien vaihtaminen
Henkilöille, joille sekä silmälasien että piilolinssien käyttö aiheuttaa hankaluuksia, voidaan tehdä presbyoottinen linssivaihto (PRELEX). PRELEX-leikkauksen aikana sarveiskalvoon leikataan pieni läppä, jonka alle laitetaan näköä korjaava linssi. Läppä asetetaan takaisin paikoilleen ilman ompeleita. Leikkauksen jälkeen sinulle saatetaan määrätä kortikosteroideja, antibiootteja tai tekokyyneliä.
PRELEX on uusi tapa hoitaa presbyopiaa, joten sen pitkäaikaisesta turvallisuudesta on vain vähän todisteita. Keskustele riskeistä lääkärisi tai optimetristisi kanssa.