Tietoa Essilorista 5 minuutin lukuhetki

Juhlistamme 60-vuotista Variluxia

Jaa

Juhlimme Variluxin ja moniteholasien keksimisen 60-vuotispäivää. Lue mullistavan linssin ällistyttävä tarina.

Nuori Bernard Maitenaz liittyi vuonna 1948 Société des Lunetiers -yhdistykseen ja alkoi suunnitella uudenlaisia kaksiteholaseja. Moniteholinssi oli silloin täysin uusi idea, ja se mullisti täysin optiikan ja linssien maailman. Bernard Maitenazin mielestä kaksitehoissa oli rajansa: hän halusi luoda näkökentän, jota linssin teho-alueraja ei rikkoisi.

Bernard hyödynsi kokemustaan optiikassa ja tekniikassa, jonka ansiosta Varilux-linssit tulivat tuotantoon vuonna 1958 eikä optisten linssien maailma ollut enää entisensä. Vuonna 1959 linssi julkistettiin virallisesti Pariisin kuuluisassa Congrès des Opticians -tapaamisessa.

Mutta miksi Varilux oli niin mullistava?

Siihen aikaan ikänäöstä eli presbyopiasta kärsivät joutuivat käyttämään kaksiteholaseja. Varilux-linssien ansiosta he pystyivät ensimmäistä kertaa näkemään hyvin vain yhdellä linssillä.

Korjaamaton ikänäkö on jatkuva haitta, sillä se vaikuttaa eri etäisyyksille näkemiseen. Varilux-linssin avulla ikääntymisen vaikutuksia voitiin hoitaa oikeasti mullistavalla tavalla.

Varilux-linssien ansiosta näkö on aina parempi ja mukavampi. Kuusikymmentä vuotta sitten ja myös nykypäivänä ikänäöstä kärsivät käyttävät näitä linssejä nähdäkseen miellyttvästi.

Kuusi vuosikymmentä kehitystä

Varilux-linssin muotoilu ja kehitys on edennyt huimasti viimeisen 60 vuoden aikana. 1990-luvun alkupuolella uusi Live Optics -suunnitteluprosessi keskittyi käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Sovellamme sitä yhä.

Varilux-linsseistä on ollut useita eri malleja, joista jokainen on tarjonnut uusia ja kehittyneempiä ratkaisuja eri tarpeisiin. Esimerkiksi Varilux Comfort ottaa huomioon näköjärjestelmän eri sietokyvyt, kun taas Varilux Panamic mukautuu paremmin ja tarjoaa panoraamamallisen näkökentän.

Tutkimalla tosielämän tilanteita ja seuraamalla liikkumisen, asennon ja käytöksen vaikutusta näköön olemme oppineet ymmärtämään näkemisen toimintaa, silmän rakennetta ja neurotiedettä paremmin viimeisen 60 vuoden aikana.

Tämän ansiosta olemme voineet kehittää Variluxin suunnittelua ja teknologiaa ja luoneet uraa uurtavan linssin jopa 70 patentin ja yli 500 tutkijan tukemana ympäri maailman.

Varilux kehittyy vielä tänäkin päivänä. Vuonna 2017 julkaistiin Varilux X Series, jossa on otettu huomioon ikänäöstä kärsivien nykyinen elämä entistä paremmin.

On huomattu, että heillä on tarkat vaatimukset kädenmitan, noin 40–70 cm, päähän näkemiseen. Linssejä suunnittelevat insinöörit ovat uudistaneet lähinäön peruskäsityksensä täysin, ja uudet linssit antavat täyden näkemisen vapauden.

Varilux X Series -linssillä voit erottaa usean eri kohteen yksityiskohdat vain yhdellä vilkaisulla. Päätä ei tarvitse enää kääntää kohti katsomaasi kohdetta, sillä voit katsoa läpi mistä tahansa kohtaa Varilux X Series -linssiä ja nähdä selkeästi, jolloin näkökokemus on luonnollinen.
Varilux on silmälääkärien(1) suosittelema vaihtoehto heille, joiden ikänäkö on vasta kehittymässä ja heille, jotka tarvitsevat uudet moniteholinssit.

(1) Varilux, maailmanlaajuisesti suosituin moniteholinssi. Euromonitor, 2017: silmälasilinssien myyntiarvo moniteholinssien tuotemerkeissä.